Drektighet og fødsel hos hund

Hunden går i gjennomsnitt drektig i 61-65 dager regnet fra første parringsdag.

Normalvariasjonen er stor, fra 57-70 dager. Mindre raser har ofte noe kortere drektighetstid enn større raser. Dersom det har gått 67 dager uten tegn til valping bør du kontakte veterinæren, som da vil vurdere om det er ndsvendig med en undersøkelse og eventuellt keisersnitt.

Er tispa drektig?

Vi kan ta blodprøve av tispa fra dag 30 for å bekrefte en drektighet. Valper kan sees på ultralyd når de er ca 3-4 uker drektige. For å telle antall valper er det best med røntgen, men da må tispa være minst 50 dager drektig for at valpene skal synes godt på bildet.

Normale forandringer på tispa i drektigheten.

Mange tisper blir roligere. Det er vanlig med luktfri utflod 3 uker etter parring. Dersom utfloden lukter eller tispa har redusert almentilstand bør hun undersøkes av veterinær. De fleste tisper har også viskøs utflod fra uke 5. Det er vanlig med noe kvalme og evt. oppkast 2-3 uker etter parring, enkelte har også dette rundt uke 5. Juret forstørres etter 2-3 uker. Melkeproduksjonen kommer først en uke før fødsel, men hos enkelte kommer den i gang under fødselen. De fleste tisper har noe melk i juret et par dager før fødsel.

Fødselen

Mål temperaturen på tispa minst 3-4 ganger  per dag den siste drektighetsuken. Temperaturen hopper opp og ned 0,5-1 grad den siste uken. Åpningsstadiet innledes med en temperatursenkning på ca 2 grader (ned til 37 grader på store raser og 36-37 grader på små raser). Temperaturen ligger lavt i 4-12 timer. Hos førstegangsvalpere kan den ligge lavt i opptil 36 timer.

Utdrivningsstadiet starter innen 12 timer etter at temperaturen har normalisert seg igjen.

Åpningsstadiet

De fleste tisper vil vise at noe er på gang (peser,urolige,skjelver, lager "rede"). Noen tisper blir selskapssyke, andre vil være for seg selv. Stadiet varer normalt i 4-12 timer, men hos førstegangsvalpere kan det pågå i opptil 36 timer. OBS: For at så langt åpnignsstadie skal være normalt, må temperaturen ligge lavt hele tiden.

Utdrivningsstadiet

Skal komme igang senest 12 timer etter at temperaturen er normalisert. Varer normalt i 3-12 timer avhengig av antall valper. Tispen presser aktivt med bukmusklene i ca 1/2 time, hviler i 1/2 time, deretter en ny periode med riaktivitet. Etter hvert går vannet og dette er et sikkert tegn på at tispa er inne i utdrivningsstadiet. Valpene fødes med noen minutter til 2-3 timers mellomrom (oftest 5-60 min) avhengig av antall valper og rienes intensitet. Om tispen har mange valper, bør de komme tett, ellers overskrides makstiden for en normal forløsning på 12 timer. Valpen fødes i den indre fosterhinnen, som tispa biter i stykker, og slikker den tørr. 60% av valpene fødes med frampart først, 40 % med bakpart først.

Etterbyrdsstadiet

Etterbyrden kommer som regel etter hver valp (innen 5 min). Noen ganger fødes flere valper uten etterbyrder, og så kommer flere etterbyrder samtidig.

Tispa kan ha utflod (først blodig, deretter gjennomsiktig) i 1-3 uker etter valping.

 

Når skal jeg ringe dyrlegen?

Hvis man mistenker at noe er galt, er det bedre å ringe en gang for mye, enn for lite. Her følger noen retningslinjer.

 

Dersom ingen valp har kommet, bør man undersøke tispa hvis:

- Det er mer enn 1 - 1 1/2 døgn siden temperaturfall, og temp. har steget til normalt nivå.

- Det kommer grønnsvarte flytninger uten at det kommer valp.

- Fostervannet gikk for mer enn 2-3 timer siden (fostervannet er som regel fargeløst, men kan ha en lys grønlig farge)

- Tispa har hatt uregelmessige/svake veer i 2-4 timer.

- Tispa har hatt sterke regelmeggie pressveer i mer enn 20-30 minutter.

- Det foreligger påkjent almentilstand.

 

Dersom det har kommet valper, men fødselen stopper opp, bør tispa undersøkes hvis:

- Fostervannet gikk for mer enn 2 timer siden

- Tispa har hatt uregelmessige/svake veer i mer enn 2-4 timer.

- Tispa har hatt sterke regelmessige pressveer i mer enn 20-30 minutter.

- Det er mer enn 4-5 timer siden siste valp kom, og det er flere valper igjen.

- Utpressingsstadiet har vart i mer enn 12 timer (kan vare inntil 24 timer ved store kull).

- Det foreligger påkjent almentilstand.

 

I etterbyrdsstadiet bør tispa undersøkes hvis:

- Ikke alle etterbyrdene har kommet 6-8 timer etter siste valp.

- Det er blødninger i fødselsveien

- Det foreligger illeluktende utflod fra fødselsveien

- Det foreligger påkjent almentilstand.

 

Avvenning av valper

Valpene kan begynne å spise fast føde ved 3-4 ukers alder. jo større kull, jo tidligere. Det er viktig at valpene tilbys et oppbløtt fôr av god kvalitet som er tilpasset dette formålet.

  

LYKKE TIL