Gode råd ved anskaffelse av valp eller kattunge

En ny valp eller kattunge i huset er spennende og morsomt, og det er mange ting å tenke på når man anskaffer et dyr.                                                                                                                                                                                ,  Denne artikkelen oppsummerer noe av det som vi på dyreklinikken synes er viktig når du skal anskaffe hund eller katt.

VALP

 • Kjøp hund fra seriøse selgere. Det blir smuglet inn mange hunder til Norge hvert år. Dersom det ikke følger skikkelig dokumentasjon med valpen på at den innfrir kravene som stilles ved innføring til Norge, kan man risikere at den tar med seg smittsom sykdom. Det kan smitte både dyr og mennesker.
 • Sørg for å ID-merke hunden din hvis det ikke er gjort hos oppdretter. Det innebærere at vi setter en liten chip under huden på hunden. Dersom hunden skulle bli borte fra deg, kan vi enkelt finne ut hvem som eier den ved å lese av chippen.
 • Det anbefales at hunder i Norge vaksineres mot parvo, valpesyke, kennelhoste og smittsom leverbetennelse. Det er noe ulik rutine på når dette gjøres. Ofte er valpen vaksinert en gang hos oppdretter, da kan den få en «påfyllsvaksine» 4 uker etter den første.
 • Det anbefales at valper rutinemessig får behandling mot spolorm. Anbefalt rutine fra legemiddelverket er å behandle valpene 2,4,6,8 og 12 uker etter fødsel, igjen ved 6 måneders alder og 1 år. Dette kan fås på resept hos dyrlegen.
 • Det er lurt å venne hunden til å få klippe klørne. Se denne artikkelen for mer info: http://www.haldendyreklinikk.net/siste-artikler/101-generell-informasjon/222-kloklipp
 • Valper skifter ut melketennene med permanente tenner mellom 3 og 6 måneders alder.
 • Tannstell: det er lurt å ta godt vare på hundens tenner, de er utsatt for å få tannstein. Det beste tannstellet er å pusse hundens tenner en gang daglig. Det finnes mange ulike tannbørster til hunder, det går også helt fint å bruke en til mennesker. Det finnes egne tannkremer til hunder som de synes smaker godt. I tillegg virker tørrfôret «slipende» på tennene. Det finnes også mange ulike tyggebein som bremser utvilingen av tannstein.
 • Det er viktig å gi valpen et godt valpefôr som er tilpasset den valpen du har. Særlig viktig er det at valper fra store raser får fôr tilpasset sin størrelse. Valpefôr er spesialtilpasset for hunder i vekst.
 • Det er lurt å forsikre valpen din. Skulle ulykken være ute, og den trenger behandling mot skade eller sykdom, vil en hundeforsikring dekke mye av utgiftene. Vi anbefaler at forsikringen dekker minst 20.000 - 30.000 kroner i årlige utgifter. Ved noen arvelige sykdommer kreves det at hunden er forsikret før den er 4 måneder gammel, så ikke vent med å kjøpe forsikring. De aller fleste forsikringsselskaper tilbyr hundeforsikring, og Agria er et eget selskap kun for dyreforsikringer. Så ønsker vi deg og valpen din velkommen til Halden Dyreklinikk. Dere er velkomne hvis dere vil komme innom bare for å bli kjent. Da kan det være lurt å ta med litt godbiter som valpen kan få, slik at det blir en bra opplevelse og at det er moro å komme til oss. 

 

KATTUNGE

 •  Kattunger bør ikke flytte fra kattemor før de er 12 uker gamle.
 • Det anbefales at kattunger rutinemessig får behandling mot spolorm ved 2,4,6,8 og 12 ukers alder, igjen ved 6 måneders alder og 1 år.Dette kan fås på resept hos dyrlegen.
 • Det anbefales å ID-merke katten dersom det ikke er gjort hos selger. Det innebærere at vi setter en liten chip under huden på katten. Dersom katten skulle bli borte fra deg, kan vi enkelt finne ut hvem som eier den ved å lese av chippen.
 • Katter bør vaksineres mor kattepest og katteinfluensa. Dette gjøres vanligvis ved 12 og 16 ukers alder, deretter årlig.
 • Vi anbefaler å kastrere katten din. Det kan gjøres fra ca 6 måneders alder.
 • Det er viktig å gi kattungen et fôr som er tilpasset katter i vekst.
 • Det er lurt å forsikre katten. Dersom den skulle bli utsatt for skade eller sykdom og trenger behandling, vil forsikringen dekke mye av utgiftene til utredning og behandling. . De aller fleste forsikringsselskaper tilbyr forsikring til katt, og Agria er et eget selskap kun for dyreforsikringer.

 

Så ønsker vi deg mye moro og kos med ditt nye kjæledyr. Er det noe du lurer på, er det bare å komme innom eller ringe oss på Halden Dyreklinikk.