KLOKLIPP

 

Alle våre kjæledyr kan ha behov for kloklipp en gang imellom. Dyrets behov for kloklipp varierer mellom de ulike artene og er veldig individuelt med tanke på vekst og slitasje.


Ta deg god tid

Mange dyr blir stresset når klørne skal klippes og mange eiere er redd for å klippe feil. Det er derfor lurt å trene på dette. Det er viktig å ta seg god tid, og å være rolig selv. Ros med noe du vet ditt kjæledyr setter pris på når det går bra.

Mindre dyr som kanin og gnagere kan være enklere å klippe om du får hjelp av noen til å holde. Hunder kan man klippe når de står, eller lære de til å ligge på siden. Gjør det som fungerer for dere.

Vær forberedt

Bruk en skarp klosaks når du klipper klørne. Pass på at poten er holdt på en sikker måte, men uten å klemme tærne sammen. Det er ubehagelig og kan få dyret til å trekke til seg poten. Unngå å klippe inn i nerven hvor det også er blodkar. Skulle du være uheldig å klippe for langt inn, så ikke fortvil. Det finnes pulver å få kjøpt som stopper blødningen raskt. Ha dette tilgjengelig før du begynner.

På hvite klør ser man lett skillet mellom klokapselen og den rosa delen hvor nerven er. Den kan være litt vanskelig å se på sorte klør. En annen måte å avgjøre hvor langt man kan klippe, er stedet hvor kloen begynner å få en bøy (se figur). Det kan også være lurt å klippe litt etter litt, istedenfor å klippe en stor bit. Ikke klipp helt inn til nerven, la det være ca. 1-2 mm igjen. 

 

Katter trenger som regel ikke å klippe klørne, da de trenger klørne ved klatring i trær og i situasjoner der de må forsvare seg. Dersom du har en innekatt, eller katten din ikke er flink til å kvesse klørne selv, kan den likevel ha behov for kloklipp.

Vi anbefaler

Det er lurt at du som eier tar en jevnlig kontroll av poter og klør. Se over at alt er som det skal være. Gjør dyret vant til håndtering av potene, det vil gjøre kloklippen mye enklere.

Dersom du har spørsmål, eller ønsker at vi skal vise deg hvordan du kan klippe klørne på ditt kjæledyr, ta kontakt med klinikken. Vi tilbyr også regelmessig kloklipp dersom det er ønskelig.

 Lykke til!

Kilder:
http://handbok.alternativ.nu/Djur/Arbetshundar/H%C3%A4lsa,_sk%C3%B6tsel_och_foder
Aspinall, Victoria. The Complete Textbook of Veterinary Nursing, 2nd Edition. Butterworth-heinemann, 2011.