Nyttårsaften

Nyttårsaften nærmer seg, og imens de fleste av oss koser oss med god mat og hyggelig selskap, kan det fortone seg ganske annerledes for mange hunder og katter. Her kommer noen råd om hva du som eier kan gjøre for at dyret ditt skal ha det best mulig på nyttårsaften.

Adaptil kan hjelpe hunder som er redde for raketter.

Adaptil er et hjelpemiddel som inneholder hundens eget feromon (signalstoff) som produseres av den diegivende tispen. Det har en beroligende virkning på valper, men også voksne hunder. Adaptil finnes som både diffuser som settes i stikkontakt, spray og halsbånd. Det er verken sløvende eller bedøvende.

Til katt finnes det et tilsvarende produkt, Feliway.

Det er viktig å starte opp med slike feromoner i god tid før nyttårsaften, 2-3 uker før.

 Beroligende medikamenter

Beroligende medikamenter kan være til hjelp i noen tilfeller, disse kan du få hos veterinær. Det er viktig å vite at noen medikamenter som er blitt brukt mot lydfobi, kan gjøre vondt verre, ved at hunden/katten forsatt er redd, men er for sløvet til å kunne flykte. Kom innom hos oss, så hjelper vi deg å velge det som er best for ditt dyr.

Sounds Scary

Dette er en CD med lyder som gradvis tilvenner hunden til lyden fra raketter, torden og skudd. Denne treningen må startes i god tid før nyttårsaften.  

Tips på nyttårsaften

Luft hunden lenge tidligere på dagen og gi den et stort måltid mat slik at den er god og mett. En sliten og mett hund vil være mer rolig enn en uthvilt og sulten. Legg til rette for hunden i et rom eller en del av huset som er godt skjermet for lyder utenfra. Kjeller eller bad kan være eksempler på gode løsninger. Gi hunden mulighet til å gjemme seg under noe for å føle seg trygg der. Et åpent bur eller et møbel kan fungere bra.

Sett på radio for å kamuflere lyder utenfra. Eller sett på musikk, gjerne med rytme og trommer. Moderat høyt volum.

Vær sammen med hunden for å gi den støtte og trygghet. Men ikke overdramatiser eller trøst hunden. Gi oppmerksomhet når den slapper av, og belønn med lek eller godbit.

Ikke straff hunden din når den er redd! Det bare bekrefter at det var noe å være redd for. Ikke gjør noe stort nummer ut av det, og ikke forsøk å trøste hunden din hvis den er redd. Det bare belønner atferden. Ignorer enhver fryktatferd som oppstår uten at det smeller, men la gjerne hunden komme til deg for støtte.

Blend for vinduer om hunden er i et rom med vindu, da vil du skjerme den mot lysglimtene fra fyrverkeriet. Ignorer bråket selv og forsøk å engasjere hunden din i en eller annen form for aktivitet. Om du kjenner en hund som ikke er redd for bråket og som går godt sammen med din egen hund kan det hjelpe å la dem være sammen på nyttårsaften.

Mange av disse rådene gjelder også for katt.

Så ønsker vi alle to- og firbeinte en best mulig nyttårsfering 2014.

 

¨kilder: Orion Pharma og NKK